Logotyp

Sim- och idrottsklubben Hellas

SoIK Hellas, Ältavägen 101, 131 33 Nacka | info@hellas.se

Historik

Hellas har sitt ursprung från den 14 maj 1899 då prästen Ernst Klefbeck, kallad Farbror, i Katarina församling efter konfirmationen fortsatte att samla sina konfirmander - då endast pojkar - till fortsatt samvaro bl.a med idrottslig anknytning, under namnet Pastorns Gossar (PG).

Trakten kring Källtorpssjön var ofta ett utflyktsmål och där idkade man friluftsliv, spelade fotboll och t.o.m vattenpolo då "kulan" som man kallade fotbollen även fick tjänstgöra som vattenpoloboll.

1908 hade idrotten inom PG tagit sådan form att man sökte inträde i Riksidrottsförbundet under namnet PG Sim och Idrottsklubb.
1912 ändrades namnet - på uppmaning av Klefbeck - till Sim- och Idrottsklubben Hellas.

I dag har Hellas idrottsklubbar inom sex olika sporter (bowling, friidrott, handboll, orientering, simning och tennis). Inom alla discipliner har klubben erövrat svenska mästerskap.

Klubbmedlemmarna började att vistas vid Källtorpssjön där den första klubbstugan "Hellasgården" uppfördes 1943. Idag drivs Hellasgården av Hellas, och det mesta av arbetet på gården sköts med hjälp av klubbmedlemmar. Gården och dess motionsdel är öppen för allmänheten på de tider som bestäms av föreningen. Målet för verksamheten är att försöka kombinera allmänhetens intresse för friluftsliv och klubbens idrottsliga intressen samt se till att verksamheten genererar ett överskott till moderklubben.

Årets Hellen

Sedan mitten av 1950-talet har utmärkelsen "Årets Hellen" utdelats.
"Denna utnämning ges en gång per år, efter urvalsprocedur som beslutas av SoIK Hellas årsmöte, till medlem/lagmedlemmar som bedöms ha utfört den främsta idrottsprestationen inom kretsen av medlemsföreningarna."

Mottagare av utmärkelsen sedan starten kan ses på Gamla Helleners hemsida.